Psychologia kolorów w zastawie stołowej

Kolory pokazują emocje, wyrażają nastrój, potrafią pobudzić bądź wyciszyć. Barwy w Twoim otoczeniu odgrywają dużą rolę, choć nie zawsze zdajesz sobie z tego sprawę. Psychologia kolorów mówi między innymi o tym, że niebieski to symbol siły i odpowiedzialności, a żółty to barwa energii i radości. Jak wygląda psychologia kolorów w zastawie stołowej? Sprawdź!

Jak kolory wpływają na nasze samopoczucie podczas posiłków?

Kolory mają niezwykłą moc. Potrafią zmieniać nastrój i sposób postrzegania rzeczywistości. Siedząc w pokoju z zielonymi ścianami, z pewnością lepiej się odprężysz niż w krzykliwym pomarańczowym pomieszczeniu. Również to, jaki kolor talerza wybierzesz, ma ogromne znaczenie. Barwy zastawy stołowej będą modyfikować odczucia związane z jedzeniem, niektóre będą zmniejszać apetyt, a inne go zwiększać.

Na przykład biały daje poczucie sytości i sprawia, że uwaga jedzącego skupiona jest na tym, co znajduje się na talerzu. Niebieska zastawa z kolei może sprawić, że apetyt będzie mniejszy, zaś żółta z pewnością go pobudzi. Natomiast czarna zastawa stołowa to nie tylko symbol elegancji, ale również zmniejsza apetyt, a według niektórych sprawia, że jedzenie wydaje się bardziej gorzkie. Porcelana kolorowa świetnie się sprawdzi jako zastawa do restauracji, kawiarni, hotelu czy domu.

Dlaczego restauracje wybierają określone kolory w swojej zastawie stołowej?

Restauracje wybierają określone kolory w swojej zastawie stołowej z różnych powodów, a decyzje te mogą być podyktowane zarówno estetyką, psychologią kolorów, jak i brandingiem czy identyfikacją wizualną. Miejsca, które chcą kojarzyć się klientom przede wszystkim z elegancją i profesjonalnością, zdecydowanie częściej stawiają na naczynia w kolorze czarnym, szarym bądź klasycznym białym. Na ich stołach często pojawia się ręcznie zdobiona porcelana, na przykład ze złotymi obrzeżami.

Musisz też wiedzieć, że kolory mają duży wpływ na atmosferę w restauracji. Miejsca, którym zależy na tworzeniu rodzinnego klimatu i na tym, aby klienci czuli się swojsko, stawiają na zastawy stołowe w kolorze czerwonym, pomarańczowym czy żółtym. Wszystkie one pobudzają apetyt, a jednocześnie pobudzają przemianę materii. W kawiarniach z kolei często można spotkać zastawy w kolorach pastelowych bądź białych. Różowe talerzyki w towarzystwie złotych widelczyków nie tylko wyglądają elegancko, ale podkreślają słodycz posiłku. Jednocześnie są synonimem optymizmu i dobrych emocji.

Na jakim kolorze talerzy je się najlepiej?

Odpowiedź wcale nie jest jednoznaczna. Według psychologii kolorów idealne do serwowania posiłków są talerze białe. Nic więc dziwnego, że to najczęściej spotykana zastawa stołowa w restauracjach i kawiarniach. Ale spożywanie posiłków to także potęgowanie odczuć smakowych, które zwiększają zielone naczynia. Barwa zielona kojarzy się bowiem ze świeżością i darami natury. Są więc idealne do serwowana sałatek oraz dań typu wege.

Jednocześnie trzeba podkreślić, że preferencje dotyczące koloru talerzy podczas spożywania posiłków są kwestią subiektywną, a wiele zależy od indywidualnych upodobań. Jedni nie wyobrażają sobie jeść posiłków na czarnej zastawie, która kojarzy im się nie z elegancją, a czymś, co ma negatywne zabarwienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × cztery =